Tappari.net

Wanhan sivuston uusi tuleminen

Romuralli: Romuralli 1995 ja 2001–2003

Kiinnostuminen lajista

Luin joulukuussa 1994 Palsta-lehdestä artikkelin romurallista. Kiinnostuin heti ja pyysin lisätietoja kirjeitse (siihen aikaan ei ollut näitä netti- ja sähköpostihommia). Sheikki soittikin parin päivän kuluttua ja kertoi mulle taustatietoja. Hän lupasi lähettää romurallin säännöt ja samalla tilasin romurallifilmin joka oli ajettu lokakuun lopussa Anjalankoskella. Sain sen siten parin viikon kuluttua. Filmi maksoi 70 mk + postikulut.

Vauhdin Maailmassa joulukuun numerossa (1994) oli myös juttu romurallista.


1. Kesoil, Anjalankoski 29.1.1995

Ensimmäinen kisa oli 29. tammikuuta 1995 Anjalankosken Kesoil Motorestin parkkipaikalla.

Sitä kisaa varten ostin 12. joulukuuta Mitsubishi Colt Lancer 1400GL -76:n 400:lla markalla. Se oli takavetoinen ja omapaino 880kg.

Kuva puuttuu, sillä sen julkaisemiseen ei ole lupaa, tai kuvatiedosto on hukassa

Itselläni ei ollut tuolloin hitsauslaitteita eikä rälläkkääkään. Eikä ollut silloisilla tutuillakaan lähipaikkakunnilla. Sain ulkopuolisen hitsaamaan palkit sisälle ja kuskin oveen. Jouduin äijälle maksamaan 250 mk joka oli unohtanut vielä maskinsa himaan. Se hitsasi ilman maskia (seuraava yö oli varmaan uneton). Pakkanenkin jyrisi noin kahdenkymmenen asteen korvilla.

Vuokrasin autotrailerin joka maksoi 225 mk. Vedin sitä Datsun Stanzalla.

Kilpailu alkoi n. klo 12.00.

Autoja oli 21, 3 alkuerää, 1 keräilyerä ja finaali eli yhteensä 5 erää ajettiin. Olin ainoa kuski pääkaupunkiseudulta. (lähin oli Matikaisen Martti oli Järvenpäästä). Siinä ei kauan alkuerässä liikuttu, kun oli aivan sileät renkaat alla eikä ollut edes lukkoakaan. Virranjakajan kansi halkesi ja pyörijä rikkoontui alta aikayksikön, kun Saab 99 tuli vauhdilla keulaan. Sain sen verran liimattua kantta ja pyörijää kiinni, että pääsin vielä keräilyyn. Sielläkään eikä kauan nokka tuhissut, kun peli pelattu. Noin lyhyellä aikaa Mitsusta irtosivat etu- ja takapuskurit ja repsikan puoleinen lokari. Myin auton 50 markalla pois.

Kisan voitti Martikaisen Martti Ford 20M V6:lla, toinen oli Kari Korhonen Opel Kadetilla ja kolmanneksi sijoittui Petri Sinisalo Toyotalla.


2. SEO Pukaro, Lapinjärvi 18.3.1995

Ostin Ford Taunus farkun Koski TL:stä 500 markalla. Omapaino oli 1055 kg.

Kuva puuttuu, sillä sen julkaisemiseen ei ole lupaa, tai kuvatiedosto on hukassa

Vuokrasin trailerin Vanhankartanon Shelliltä 200:lla markalla ja kuljetuksen hoidin Volvo 244:lla.

Autoja paikalla 30, alkueriä 4, keräilyeriä 3 ja last call ja finaali eli yhteensä 9 erää. Rata oli möykkyinen ja irtokiviä irtosi radan pohjasta joista yksi osui silmäkulmaanikin. Laidat olivat tehty lumipenkoista. Siitä syystä kimposin toiseen autoon osumisen jälkeen lumipenkan päälle hipaisten kameramiestä joka lensi selälleen. Keräilyssä matkan teko sitten loppui, koska kytkin petti. Myin auton 100 markalla.

Autostani oli kuva ja pieni teksti Vauhdin Maailma -lehdessä nro: 4/-95.

Kisan voitti Kari Korhonen Opel Kadett B-mallilla hyvin pitkälle uusien renkaiden johdosta. Seuraavat sijat menivät Martti Matikaiselle (Taunus 20M) ja Ilpo Jormakalle (Honda Civic).


3. Kesoil, Anjalankoski 28.5.1995

Myyrmäestä ostin Toyota Corolla KE 30 farmari -79:n 500:lla markalla. Omapaino 980 kg.

Kuva puuttuu, sillä sen julkaisemiseen ei ole lupaa, tai kuvatiedosto on hukassa

Kuljetuksen hoidin MB 609:llä. Itse kisassa perä hajosi heti alkuunsa ja myin sen jo etukäteen Sheikille 200 markalla.

Voiton vei Pasi Ahlberg Toyota Corolla KE 30:lla, toiseksi sijoittui Jan Sandholm autonaan Volvo 242 ja kolmanneksi romutti Lasse Laakkonen Toyota Carinalla.


4. Kesoil, Anjalankoski 24.9.1995

Edellinen kisa jäi väliin kaverin häiden takia. Kisa olisi ollut Liljendalissa. Siellä voiton oli vienyt Kari Korhonen Toyota KE 20.lla, toisena Kotaniemi Taunus farmarilla ja kolmas oli ollut Sinisalo Mazda 818 farmarilla.

Ostin kisaa varten Audi 100:n vuosimalliltaan -75:n jonka hain Kivenlahdesta. Auton omapaino 1140 kg. Paikan päälle vein sen Mazda 929:lla.

Kuva puuttuu, sillä sen julkaisemiseen ei ole lupaa, tai kuvatiedosto on hukassa

Finaaliin pääsy oli lähellä, mutta kytkin petti viime hetkellä. Olin vika tippuja finaalista.

Kauden viimeiseen kisaan aloin työstämään Ford Cortinaa mutta into loppui kesken ja edessä oli pitkä tauko.


5. Lahti 3.11.2001

Olin katsomassa Kaivokselan kisan 2000, mutta ei vielä sytyttänyt tuo paluuajatus tarpeeksi. Seuraavana vuonna 2001 olin saman kisan katsomossa ja silloin iski kipinä uudelleen. siitä viikon kuluttua hain jo Volvo 242:n (vm -78) Riihimäestä josta maksoin sen 500 markkaa.

Kuva puuttuu, sillä sen julkaisemiseen ei ole lupaa, tai kuvatiedosto on hukassa

Kisassa oli peräti 56 osallistujaa. 1. Esa Lehtimäki, 2. Voitto Hassi, 3. Tutte Kaunomäki

Oma kisani taas kerran meni penkin alle. Ilmeisesti vaihteen siirtäjä hajosi (tai kytkin) ja matkan teko jäi kesken, mutta ensimmäinen pokaali lämmitti kovasti ja se oli SHOW CAR. Kuljetus tapahtui Tompan Chevy Astrolla.


6. Kerava 21.4.2002

Hommasin Lohjalta 60:lla eurolla Toyota Corolla DX:n. Normaaliin tapaan siitäkin hajosi kytkin. Katolla oli koristeena moottorisaha. Vetohommat suoritin Buickilla.

Kuva puuttuu, sillä sen julkaisemiseen ei ole lupaa, tai kuvatiedosto on hukassa

Tuli perustettua tiimi Killer Brothers ja mukaan sain kaksi muutakin kuskia.

Kisassa oli 36. 1. Sauli Saarinen, Lada, 2. Pekka Mäkinen, Saab 900, 3. Voitto Hassi Volvo 240


7. Anjalankoski 8.6.2002

Konalasta löytyi Lada 2105 30:lla eurolla. Se tuli maalattua kaksiväriseksi ja itse kisassa pääsin sijalle 5. Ensimmäiset SM-pisteet lämmittivät kovasti mieltä. Veturina toimi Volvo 240.

Kuva puuttuu, sillä sen julkaisemiseen ei ole lupaa, tai kuvatiedosto on hukassa

Kisassa oli noin 30 autoa. 1. Harri Leino, Corolla DX, 2. Esa Lehtimäki, Limo Lada, 3. Tuomo Ericsson, Corolla DX


8. Helsinki 8.9.2002

Tampereen reissulla keväällä ostin Toyota Corolla DX:n jolla ajelin vähän aikaa, koska katsastus oli voimassa. Hintaa tuli 75 euroa, mutta kun sain käyttöveron palautusta 56 euroa niin eihän se maksanut paskaakaan.

Kuva puuttuu, sillä sen julkaisemiseen ei ole lupaa, tai kuvatiedosto on hukassa

Auto maalattiin vaalean punaiseksi ja kylkeen kirjoitettiin: älä töni -baby nukkuu ja katolle asennettiin lastenvaunut. Sain Show Car- ja Yleisön Suosikki pokaalit! Veturina Arin Toyota Land Cruiser.

Kisassa oli 40 autoa. 1. Jani saarinen, Corolla DX, 2. Esa Valtonen, Lada, 3. Harri Leino Corolla DX


9. Lahti 3.11.2002

Lada 2105 oli autona jonka hain muutamalla kympillä. Autosta tehtiin hieno Halloween-Lada. Veturina toimi Tompan Chevy Astro. Kaasari jäätyi joka lähdössä vaikka laitettiin masinolia ja puhallettiin suuttimia auki. Varakaasaria ei ollut mukana eli tie päättyi jo last call erään. Auton jäädessä pelleiltään hyvään kuntoon päätin tuoda sen kotiin ja ajaa seuraavan vuoden ensimmäisen kisan sillä.

Kuva puuttuu, sillä sen julkaisemiseen ei ole lupaa, tai kuvatiedosto on hukassa

Radan pohja oli peili jäässä ja sen vuoksi todella liukas. Ei meinannut autot romuttua, kun ei vauhtia tahtonut saada. Voittaja saatiin kuitenkin selville ja se oli Voitto Hassi Taunuksella, 2. Juha Lagus, Volvo 244, 3. Tuomo Ericsson, Corolla DX

Suomen Mestaruus jaettiin Voitto Hassin ja Harri Leinon kesken koska heihin ei saatu mitään eroa koska sijoituksetkin olivat samat.


10. Kerava 27.4.2003

Ajoin samalla Ladalla kuin viime syksynä Lahdessa. Halloween-Ladasta tuli Perkele Lada. Mulla oli tulipalopaita päällä. No, tulihan siitä sitten kunnon tulipalo. Vannoin etten enää toisten laita ko. paitaa päälleni kisoihin. Palkinnoksi sain Show Car pokaalin. Kuljetus hoitui jenkki-farmarilla.

Kuva puuttuu, sillä sen julkaisemiseen ei ole lupaa, tai kuvatiedosto on hukassa

Kisassa oli noin 30 autoa. 1. Anttoni Antikainen, Volvo 240, 2. Tuoppi, Corolla DX, 3. Esko Vuori, Lada


11. Anjalankoski 14.6.2003

Matkaan lähdin Opel Kadett C farmarilla josta pulitin 80 euroa. Sain talvirenkaiden myynnillä omat pois. Pääsin finaaliin, mutta auto sai siellä heti "lämpöhalvauksen", kun mekaanikot unohtivat lisätä vettä. Sain sen käymään 1 min 5 sekunnin kuluttua mutta numero nousi juuri. Finaaliin pääsi joku protestilla, niin jäin sijalle 11. Sain siitä Paras Yritys pokaalin. No, kyllä sitä etutolppaa hitsattiinkin joka välissä, kun se aina kaatui. Reissussa veturina toimi Volvo 240 stw.

Kuva puuttuu, sillä sen julkaisemiseen ei ole lupaa, tai kuvatiedosto on hukassa

Kisassa n. 30 autoa. Voiton vei Esa Lehtimäki Ladalla, toinen oli Tomi Jauhiainen Ladalla ja kolmas Voitto Hassi Ford Taunuksella. Tästä kisasta alkoi Ladan pitkä voittoputki.


12. Tampere 13.7.2003

Minun järjestämät kisat firmani kautta. Apuna talkooporukkaa ja Sheikiltä paljon tavaraa. Osallistujia noin 30 autokuntaa ja yleisöennätys romuralleissa tähän saakka kuulemma. Voittoa ei tullut nyt niin paljon kuin olisi voinut, koska kustannukset nousivat turhan korkeiksi. Stressi oli helvetinmoinen, kun oli tuhat sata hommaa ja selvisi kisaa edeltävänä päivänä vielä uusia hommia mitä olisi pitänyt tehdä. Esim. vartiointi yöllä. Ja sitten kun osa talkooporukasta ei tullutkaan paikalle, niin kävin lähellä paniikkirajaa.

Ladani oli ilmainen. Kaasarin vaihdolla se alkoi toimimaan. Kisoissa ja järjestelyissä mulla vetoautona Mazda 2200B Europe 4WD.

Kuva puuttuu, sillä sen julkaisemiseen ei ole lupaa, tai kuvatiedosto on hukassa

Ladan kytkin petti kesken kisan ja sei jäi vaiheeseen, mutta olipahan enemmän aikaa kisan läpivientiin.

Sain tsemppi-pytyn kisojen järkkäämisestä. voiton vei Esa Lehtimäki Ladalla, toinen oli Risto Sundström Farkku-Taunuksella ja kolmas oli Hullu Harri Corolla KE 30:lla.


13. Helsinki 7.9.2003

Hommasin oman historiani kalleimman autoni eli Ford Anglia -64:n. Se maksoi vähän yli 100 euroa. Sain paljon moitteita, että miksi ajan tollasella historiallisella pelillä. Yritin myydäkin sitä, mutta kun mobilistit ja muut kävivät katsomassa sitä niin eivät he halunneet sitä. Aika vähän oli mitään ehjää koko autossa. Pohja aivan mätä mutta päällepäin se oli suht ok, varsinkin kun se sai pakkelia ja maalia pinnallensa. Show Car pokaalihan sillä irtosi.

Kuva puuttuu, sillä sen julkaisemiseen ei ole lupaa, tai kuvatiedosto on hukassa

Voiton vei jo kolmannen kerran peräkkäin Lehtimäki Ladallaan, toinen oli Esko Vuori myös Ladalla ja kolmas oli Anttoni Antikainen Taunuksella.


14. Lappeenranta 2.11.2003

Ilmaisella Saabilla (900) lähdin kisaan mukaan eli kaljasaavilla. Katolla oli vanha roskis joka oli täynnä oluttölkkejä. Vedin sitä yhdistelmää Mersu 200 dieselillä. Olihan matka pitkä, kun oli laiska vetovehje ja tuulenvastus oli aikamoinen roskiksen takia.

Kuva puuttuu, sillä sen julkaisemiseen ei ole lupaa, tai kuvatiedosto on hukassa

Kisa alkoi takkuillen koska emme saanee autoa käymään. Viime hetken yritys oli se, että kanssakilpailija tönäsi mut Saabbeineni kehään. Eihän se käymään lähtenyt. Varikolla Saab-asiantuntija sanoi, että vaihtakaa tulpat. no, ne vaihdettiin ja homma alkoi rulata. Vanhat tulpat antoi kipinää, kun kokeiltiin mutta ei sitten enää paineen alla omalla paikallaan. Jätettiin se varmuuden vuoksi käymään siltä varalta ettei se lähtisi enää käymään. Sitten se kusikin öljyt ulos. Sitten se oli pakko sammuttaa. Tie urkeni välieriin öljyä lisäämällä mutta siihen se kisa jäikin vaihde- ja kytkin ongelmien takia.

Ladoilla tuli kolmoisvoitto: 1. Esko Vuori, 2. Simo Käräjämies, 3. Karjalan Tuima

Ylivoimainen suomen Mestari Esa "Sirppi" Lehtimäki


Paljon lisää kuvia voi katsella vetämiltäni Killer Brothers sivuilta! Siellä myös tilastot kisoista ja paljon muuta. Käykää tsekkaamassa! Järjestäjän sivut osoitteessa www.sheikki.com Sieltä foorumista löytyy linkkejä lisää.

Myös tuolta Maijun sivuilta löytyy muutamia mun autojani.